Stichting Kunstgreep – Jaarverslag 2024

 

Overzicht van de activiteiten in 2024

Inleiding

Stichting Kunstgreep heeft in 2024 veel nieuwe activiteiten uitgevoerd en voorbereid, bij voorbeeld door uitgebreid research te doen naar de wooncrisis. Samen met mensen met diverse achtergronden zijn er workshops gegeven en er zijn twee films gemaakt.  Diverse deelnemers aan workshop hebben de schroom van zich afgegooid en hebben volop meegedaan. Zowel voor de spelers als de bezoekers van de voorstellingen heeft Kunstgreep maatschappelijk impact. Kunstgreep stelt maatschappelijke problemen aan de kaak en geeft tegelijkertijd burgers de kans zichzelf te ontwikkelen en presenteren. In 2024 hebben we een goed jaar gehad en inmiddels zitten we in 2025 en gaan we met veel creativiteit en energie door. Er komen mooie nieuwe producties aan.

  1. Activiteiten en resultaten 2024

Begin 2024 zijn de projecten en activiteiten van 2023 afgerond.

De film Uit de schaduw, over het maakproces van de muziektheatervoorstelling Stap uit de schaduw, is in 2024 op vele plekken vertoond. Meestal met een nabespreking met de mensen in de zaal. In februari heeft Kunstgreep hiermee een prijs op het Amsterdams Film Buurtfestival in de OBA-theaterzaal ontvangen: Beste film over een maatschappelijk initiatief.

In september is in Pakhuis de Zwijger de film vertoond als onderdeel van een lange reeks over armoede in samenwerking met de Landelijke Cliëntenraad. De film is op het onlinekanaal geplaatst en kan daarmee in heel Nederland bekeken worden.

Deelnemers aan Theaterworkshop

In het voorjaar heeft Kunstgreep in opdracht van Civic een reeks theaterworkshops georganiseerd. In die workshop is het thema ‘woningmarkt’ naar voren gekomen. Dat is een thema wat voor bijna iedereen steeds belangrijker wordt. Helaas niet in positieve zin. Met een groep zijn we vervolgens research gaan doen naar de problemen van de woningmarkt. Er zijn veel interviews afgenomen met mensen, die daar mee bezig zijn, in allerlei opzichten. Er is relevante literatuur bekeken en artikelen verzameld. Zo is het idee en de opzet een korte film Nog geen schuurtje ontstaan.

De film is opgebouwd rond drie interviews. De belangrijkste daarvan is met Ilse, een jonge moeder en fotograaf, die door de coronatijd haar opdrachten zag wegsmelten. Zij woont in de opvang van het Leger des Heils met haar kind van drie. We zijn in contact gekomen met Ilse dankzij een deelnemer aan de workshop.

De film is in februari 2025 in première gegaan op het Amsterdams Film Buurtfestival in de OBA-theaterzaal. De reacties waren positief, de film had bijna weer een prijs, zo bleek uit het juryrapport.

Pakhuis de Zwijger, 12 september 2024. Na vertoning Uit de Schaduw discussie met drie deelnemers in het panel.

In het najaar 2024 is gestart met nieuwe, geplande workshops, nadat de hoofd-subsidiegevers ons het groene sein gaven.

Fotoworkshops met als thema Wonen. Samen met Valeria Mecozzi.

Filmworkshops onder leiding van Dhiney Ramos. In samenwerking met IMBY, Civic en Dynamo. Het resultaat hiervan is een kleine film over de Dappermarkt.

Theaterworkshops onder leiding van Inna van den Hogen. In samenwerking met Civic. Hierin zijn ook scènes voorbereid voor een nieuwe theatervoorstelling.

In het najaar 2024 was er een moeilijke periode bij Civic. Onze contactpersoon, die ook meedeed aan de eerste voorstelling in 2023, kreeg een andere baan. Zijn opvolger werd ernstig ziek en kon niet vervangen worden. Daardoor stagneerde de samenwerking.

Bij de afsluiting van 2024 weten we dat er weer een nieuwe muziektheatervoorstelling aan komt: Wooncomplex. In april 2025 zijn er voorstellingen in het Pleintheater.

Voor een nieuwe film over vrijwilligers bij de Voedselbank, is al een deel van het onderzoek uitgevoerd.

In december heeft Kunstgreep een nieuwe filmworkshop georganiseerd onder leiding van Rohan Brouwer, in samenwerking met IMBY en Dynamo. Deze workshop is in januari 2025 gestart.

In 2024 hebben zo’n 60 deelnemers aan onze activiteiten deelgenomen. Sommige van hen zien we een paar keer, andere blijven langer en doen aan meerdere activiteiten mee. Het valt op dat er veel mensen aankloppen, die worstelen met langdurige klachten, zowel fysiek als mentaal. Dat is een taaie strijd, die vaak samengaat met gebrek aan geld en eenzaamheid.

  1. Nieuwe fondsen en financieringsbronnen aanboren

Vanaf december 2023 is hard gewerkt aan nieuwe subsidieverzoeken. En dat is een klus van vele maanden. Kunstgreep heeft aanvragen gedaan voor nieuwe projecten met theater en film. Een domper was de reactie vanuit de gemeente Amsterdam. Omdat er een grote reorganisatie plaatsvond, vielen we buiten de boot. Dit bericht kregen we weken nadat de beloofde termijn was verstreken, toen we zelf aan de bel gingen trekken. De medewerkster die ons te woord stond was bijna in tranen. Ze was overspoeld door het werk, liep vreselijk achter. Ook vond zij dat we geld hadden moeten krijgen. Ze kenden onze voorstellingen en de film. Maar helaas, ze had geen geld kunnen vrijmaken.

Uiteindelijk kregen we nog vijfduizend euro van de gemeente.

Daarnaast waren er gelukkig andere fondsen die ons vertrouwen gaven en zo kregen we, met moeite, de begroting uiteindelijk rond.

Opname voor de film over de Dappermarkt. December 2024.

  1. Samenwerking met derden

Nieuwe contacten met IMBY en Dynamo hebben ons gelukkig weer verder geholpen. We hebben gebruik kunnen maken van de ruimtes van Civic en zelfs een tijdje van hun opslag.

Kunstgreep is bij verschillende bijeenkomsten in de buurt aanwezig, zoals In de Tussenruimte, om zichtbaar te zijn voor andere organisaties die actief zijn in Oost. En bij de koffie-uurtjes van IMBY.

De site van de vrijwilligerscentrale Amsterdam Oost blijkt een goede bron te zijn voor het werven van vrijwilligers en deelnemers voor de workshops. Daar kijken ook coaches met hun cliënten op. Dat heeft ons verschillende deelnemers en vrijwilligers opgeleverd.

  1. Organisatieontwikkeling en professionalisering Kunstgreep

Na een pioniersfase in 2022 en 2023, waarin we hebben kunnen laten zien waar we voor staan en waartoe we in staat zijn, zitten we nu in de fase dat de basis van de stichting uitgebouwd moet worden. Meer mensen zullen zich dan bezig gaan houden met het mogelijk maken van onze projecten. Veel van die taken zijn tot nu toe steeds door één vrouw uitgevoerd, initiatiefnemer Inna van den Hogen.

Maar als we echt verder willen, zijn er meer mensen nodig. Daaraan is in het laatste kwartaal van 2024 gewerkt. In ieder geval zijn er nu meer mensen betrokken bij de organisatie van de projecten. Zoals Trudy Boonman, organisatieadviseur en Carla Vlutters, docent drama. Ook hebben we een goede financiële controller: Michel Floris, die de financiële jaarstukken opstelt.

Twee andere, veelbelovende kandidaten vielen helaas weer af, door ziekte.

In 2024 is gewerkt aan een nieuwe website en is een nieuw logo voor de Kunstgreep ontworpen.